Az egyetlen dolog, amit nem szeretünk a nyárban

Fontos tudni, hogy a hasmenés önmagában sokféle betegség tünete lehet. Krónikus, vagyis hosszan tartó, elhúzódó panaszok esetén mindenképpen szükség van alapos orvosi kivizsgálásra, ám a gyors lefolyású, vagyis akut hasmenés előfordulásakor mi magunk is sokat tehetünk a kellemetlen tünetek enyhüléséért.

A nyári időszakra oly jellemző akut hasmenés többnyire 1-2 nap után elmúlik, ám ez a rövid idő is könnyen vezethet kiszáradáshoz, sóhiány kiakulásához. A tüneteket hatásosan kezelhetjük például aktív szén hatóanyagú hasfogó készítményekkel, amelyek nagy fajlagos felületükkel kiválóan alkalmasak a bélbe került mérgező anyagok megkötésére, hatástalanítására.
 
A tünetek enyhülése esetén is fontos azonban a rendszeres folyadékpótlás, amelyet – a túl intenzív bélműködést elkerülendő - apró kortyonként érdemes magunkhoz venni. Ugyancsak javasoljuk, hogy a sóhiány megelőzése érdekében kevés sót is keverjünk a szomjunkat oltó teába vagy limonádéba.
 
Aktív szén hatóanyagú hasfogó kemény tabletta például az EGIS által vény nélkül forgalmazott Cralex® kemény kapszula, amely gyors és hatékony segítséget nyújthat akut nyári hasmenés esetén.